Kruiden

Kruiden bepalen de smaak van een gerecht. Het is dan ook van belang om de beste kruiden of kruidenmelanges toe te passen.
Bovendien zitten (verse) kuiden boordevol vitaminen en antioxidanten en minimaliseren ze het gebruik van zout.
Als je er wat meer over te weten wilt komen moet je maar eens googelen op: 'zijn kruiden gezond'. Je vindt dan diverse websites die de werking van verschillende kruiden uitleggen.

groene-peper-1900.jpg

Verse, gedroogde of ingevroren kruiden

Gedroogde kruiden zijn meestal iets sterker van smaak dan verse kruiden. Daar kan je rekening mee houden in het aanpassen van de receptuur als vers of gedroogd niet voorhanden is.
Je kunt natuurlijk ook heel goed je eigen geteelde kruiden drogen of invriezen. Een goede uitleg van de verschillende methodes om kruiden te bewaren vindt je onder onderstaande knop.

Lees meer

 

Door de diverse groenten in laagjes in een cakevorm te bereiden, krijg je prachtig gekleurde plakjes als voorgerecht.

Ingrediënten 8 personen

  • 100 g worteltjes (geschrapt)
  • 1 pakje witte kaas ((200 g), verbrokkeld)
  • 3 bakjes ricotta (kaas, a 250 g)
  • 10 eieren
  • 2 potten gegrilde paprika ((a 465 g), uitgelekt)
  • 1 gepelde tomaat ((blik a 400 g), uitgelekt)
  • 1 zakje verse basilicum ((15 g), fijngesneden
  • 100 g tuinerwten ((diepvries), ontdooid)
  • 1 zak rucola ((sla, 75 g), aangemaakt met 1-2 el olijfolie)

Bereidingswijze

  • Kook de worteltjes in 15-20 min. zacht.
  • Mix de witte kaas met de ricotta en de eieren, voeg peper (en zout) toe.
  • Verdeel het mengsel in 5 porties: 3 kleine en 2 iets grotere.
  • Snijd de helft van de paprika's in plakken en bedek hiermee de bodem van de cakevorm.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Pureer in 3 aparte schalen de worteltjes, de andere helft van de paprika's en de tomaat met de 3 kleine porties van het ricottamengsel.
  • Pureer het basilicum met 1 grotere portie (de andere grotere portie blijft wit).
  • Schep een laag paprika-ricottamengsel in de cakevorm en zet dat in het bakblik.
  • Doe wat kokend water in het bakblik en zet het 10-12 min. in de oven.
  • Schep er een laag van het tomaten-ricottamengsel op, bak 10 min. in de oven. Schep een laag wortel-ricottamengsel erop, bak 10 min. in de oven. Schep de witte laag erop en bak 10 min. in de oven. Schep tot slot de basilicum-ricottalaag erop en dek af met de tuinerwten. Bak nog eens 10 min. Laat afkoelen.
  • Bewaar de terrine tot het serveren in de koelkast. Snijd de terrine in 15 plakken en leg er rucola bij.
Tip

U kunt de regenboogterrine een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.