Marinade van zoete pruimen

Ingrediënten

300 ml pruimenjam
60 gr suiker
1 kleine rode peper fijngehakt
2 steranijs
1 el Worcestershire sauce
1 tl zout
sap van 1 middelgrote citroen
175 ml water
2 tl maïzena

Bereiden
  • Doe de pruimenjam in een steelpan. Voeg de overige ingrediënten toe behalve 60 ml water en maïzena. Roer het door elkaar en laat 5 minuten sudderen.
  • Doe een beetje water bij de maïzena en roer het tot een pasta. Voeg de rest van het water toe en doe het bij de pruimenmarinade. Goed roeren en nog 5 minuten laten pruttelen
  • Laat het afkoelen, verwijder de steranijs en doe de marinade over in een luchtdicht bakje of potje.

Voldoende voor ongeveer 500 ml.
In de koelkast ongeveer 6 weken houdbaar.

Misomarinade

INGREDIENTEN

50 gr miso (pasta, toko)
1 el wodka
25 gr witte basterdsuiker
2 geperste teentjes knoflook (meer mag ook)


BEREIDEN

Ingrediënten voor marinade in kommetje doen en kloppen tot homogene saus.

Mosterd-honingmarinade

Ingredienten

2 el plantaardige olie
1 el Dijon mosterd
1 el Zaanse mosterd
1 el vloeibare honing

Bereiden

Ingrediënten voor marinade in kommetje doen en kloppen tot homogene saus.

Tip

Een theelepel verse tijmblaadjes maakt deze marinade nog lekkerder.

Rode wijnmarinade met knoflook

Ingrediënten

375 ml rode wijn
3 el Worcestershire sauce
3 el sojasaus
1 el verse tijm, fijngehakt
1 tl zout
1 tl gemalen peper
2 teenjes knoflook, fijngehakt
175 ml water
3 tl maïzena

Bereiden
  • Doe de rode wijn in een steelpan. Voeg de overige ingrediënten toe behalve 60 ml water en maïzena. Roer het door elkaar en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Doe een beetje water bij de maïzena en roer het tot een pasta. Voeg de rest van het water toe en doe het bij de marinade. Goed roeren en nog 5 minutten laten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat het afkoelen en doe de marinade over in een luchtdicht bakje of pot.

Voldoende voor ongeveer 500 ml.
In de koelkast ongeveer 4 weken houdbaar.

Satémarinade

INGREDIENTEN

1 el plantaardige olie
3 el medium of droge sherry
1 el ketjap
(versgemalen) peper en zout naar smaak


BEREIDEN

Ingrediënten voor marinade in kommetje doen en kloppen tot homogene saus.

Sinaasappelmarinade

INGREDIENTEN

1 sinaasappel, geboend
75 ml olijfolie
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 zakje verse Italiaanse kruiden
zout en (versgemalen) peper

VOORBEREIDEN

Schil van sinaasappel raspen en vrucht uitpersen. In schaal olijfolie, sinaasappelrasp, sinaasappelsap en knoflook door elkaar kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. Kruiden met klein pannetje kneuzen en door marinade scheppen.

Thaise marinade

Ingrediënten

2 rode paprika's, geroosterd, zaadjes en vel verwijderd en fijngesneden
1 rode peper, in de lengte gehalveerd
1 zeer fijngesneden ui
2 teentjes fijngehakte knoflook
2 tl fijngehakte gember
1 limoen, gepureerd
1 tl sesamolie
1 tl arachideolie
2 tl licht sojasaus
1 klein bosje korinader, steeltjes verwijderd en fijngehakt (zie tips en tricks)
1 el grof gemalen zwarte peper
375 ml water
1 tl maïzena

Bereiden
  • Doe de verschillenden oliën in een wok of hapjespan, voeg de ui toe en fruit het onder af en toe roeren 2 minuten. Voeg gember en knoflook toe en fruit het nog 2 minuten.
  • Voe de overige ingrediënten toe, behalve het water, de maïzena en koriander, en roer het goed door elkaar. Doe een beetje water bij de maïzena en roer het tot een pasta.
  • Doe de rest van het water bij de maïzena en doe het in de pan. Roer alles goed door elkaar en laat het 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg koriander toe en laat het nog 2 minuten zachtjes koken.
  • Laat het afkoelen, haal de rode peper eruit en doe de marinade over in een luchtdicht bakje of potje.

Voldoende voor ongeveer 750 ml.
In de koelkast ongeveer 6-8 weken houdbaar.