Worstenbroodjes

Worstenbroodjes

Het worstenbroodje is een Brabantse lekkernij die wij vroeger aten op Kerstavond, na de nachtmis. Dan praat ik wel over héél lang geleden. Nu liggen ze standaard in mijn diepvries. Heerlijk voor een snelle lunch of als tussendoortje.

Ingrediënten

Voor het deeg
  • 500 g tarwebloem
  • 200 g melk
  • 30 g verse gist
  • 125 g boter
  • 25 g basterdsuiker
  • 8 g zout
  • 25 g losgeklopt ei
Voor de gehaktvulling
  • 750 g half-om-halfgehakt
  • 110 g paneermeel
  • 110 g water
  • 75 g losgeklopt ei
  • 15 g worcestersaus
  • 10 g zout
  • 1,5 g nootmuskaat
  • evt. andere kruiden naar smaak
  • 1 g peper
Verder nodig
  • strooibloem
  • 50 g losgeklopt ei

Bereiding

  • Doe de ingrediënten voor het deeg (tarwebloem, verse gist, basterdsuiker, melk, boter en het losgeklopte ei en zout) in een kom. Meng alles en kneed het minimaal 8 minuten tot een goed en soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in 22 stukjes en bol ieder stukje deeg glad op. Deeg opbollen doe je als volgt: beweeg je handpalm langs het bolletje en druk daarbij het deeg onder het bolletje. 
    Leg de bolletjes op een theedoek en dek af met plasticfolie. Laat de bolletjes vervolgens 20 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  • Terwijl de deegbolletjes rijzen, kun je de vulling voor de worstenbroodjes maken. Doe het half-om-halfgehakt, paneermeel, water, losgeklopte ei en zout en de worcestersaus, nootmuskaat en peper (en evt. andere kruiden) in een kom en meng alles goed door elkaar.. Zorg ervoor dat het gehakt kruidig op smaak wordt gebracht.  Verdeel de vulling vervolgens in 22 delen en maak hier 24 worstjes van. 
  • Pak een deegbolletje en sla hem plat zodat de lucht eruit is. Rol tot een ovaal plakje en leg een worstje in het midden van het deeg. Vouw het deeg dicht en leg het worstenbroodje op een met bakpapier beklede bakplaat. Vul alle deegbolletjes met een worstje, totdat er 24 worstenbroodjes op de bakplaat liggen. Bestrijk ze met een losgeklopt ei. Laat de broodjes nogmaals rijzen, ditmaal voor 60 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 250 °C. Zet de met bakpapier beklede bakplaat met de gerezen worstenbroodjes in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 240 °C zodra je de bakplaat in de oven doet. Bak de worstenbroodjes in 8 tot 10 minuten goudbruin.

     

koksmuts rood met witte tekst

Sint Bernardusstraat 16
4741 RS  Hoeven

06-54340779
koken@lisettelangens.nl

 

Free Joomla templates by Ltheme