Advocaat

Advocaat

Zelf advocaat maken is helemaal niet zo moeilijk, mits je de beschikking hebt op een gerechtenthermometer.

Ingrediënten voor 1 liter

  • 10 eierdooiers
  • 175 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 225 ml wodka, brandewijn of jenever

Bereiding

Doe de eidooiers met de suiker in een hittebestendige kom (het liefst van metaal) en klop de suiker en eieren los met een garde. Hoe eimengsel hoeft niet luchtig te worden, enkel goed gemengd. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg bij het eimengsel, voeg de brandewijn, wodka of andere drank naar keuze toe en roer alles goed door.

Tip: gooi het leeg geschraapte vanillestokje niet weg, maar gebruik dit voor zelfgemaakte vanille-extract of vanillesuiker.

Advocaat au bain-marie verwarmen

Vervolgens ga je de advocaat au bain-marie verwarmen. Dit betekent dat je de advocaat gaat verwarmen in een kom boven een laagje kokend water. Op deze manier kan je de ingrediënten geleidelijk verhitten en voorkomen dat het mengsel te heet wordt. Als je de advocaat te veel verwarmt, kan het namelijk gaan schiften.

Neem een pan die groot genoeg is om er een kom boven te hangen. Vul de pan met een laagje water en breng dit aan de kook. Zet de kom op de pan en let erop dat de kom het water niet raakt. De kom wordt enkel verwarmd door de waterdamp, niet door het water zelf. Verhit het mengsel au bain-marie tot een temperatuur van 62 °C en blijf roeren tijdens het verwarmen. Je kunt de temperatuur meten met een digitale (kern)thermometer.

Advocaat laten afkoelen

Haal de kom van de pan als het mengsel een temperatuur van 62 °C heeft en zet de kom in een bak met koud water. Door het koude water voorkom je dat de advocaat nog verder gaart. Door het afkoelen dikt de advocaat ook nog wat verder in. Roer de advocaat zo’n 4-5 minuten door terwijl deze in het waterbad staat en giet de massa vervolgens door een fijne zeef. Zo krijg je een mooie, gladde advocaat.

Tip

Door iets citroensap toe te voegen krijgt de advocaat een iets frissere smaak en lecithine zorgt voor meer glans.

Related Articles

koksmuts rood met witte tekst

Sint Bernardusstraat 16
4741 RS  Hoeven

06-54340779
koken@lisettelangens.nl

 

Free Joomla templates by Ltheme