Mongoolse hotpot of Chinese Fondue is een plezierige manier van eten met allerlei lekkere hapjes en sausjes.
Elk (Oosters)land heeft een eigen manier om de hotpot te bereiden en sausjes te maken die er bij horen. Hieronder 4 recepten van sausjes uit 4 landen.
Sambal Jahe / zoetzure gembersaus (Indonesië)
Ingrediënten
- 4 tot 5 kleine rode pepers (zonder de zaadjes, fijngehakt)
- 2 sjalotjes of 1 kleine ui (gesnipperd
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 2 cm gemberwortel (geschild en fijngehakt)
- flinke snuf zout
- 2 el suiker
- 3 el rijst- of witte wijnazijn
Bereiding
Wrijf de pepers met de sjalot of ui fijn in de vijzelof de foodprocessor. Roer er de knoflook, de gemberwortel, de suiker en het zout dooren blijuf roeren tot er een glad mengsel is. Roer er ten slotte de azijn door.
Nam Prik / Thaise dipsaus
Ingrediënten
- 1 el olie
- 1 tl trassi of vissaus
- 2 teentjes knofloook
- 1 tl gehakte gemberwortel
- 3 rode pepertjes (fijngehakt, zonder zaadjes)
- 1 el ketoembar
- 1 el suiker
- 3 el sojasaus
- het sap van een ½ limoen
Bereiding
Verhit de olie in de wok, doe er de garnalenpasta of de vissaus, gemberwortel, knoflook en de pepertjes bij en laat 1 tot 2 minuten zacht worden zonder te laten kleuren. Neem de pan van het vuur en roer er de ketoembar, de suiker, de soajasaus en het limoensap door.
Sahbu saus (Japan)
Ingrediënten
- 50 gr sesamzaadjes
- 1 dl groentebouillon
- 4 el sojasaus
- 3 el suiker
- 2 el sake of droge sherry
- 2 el wasabi
Bereiding
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Wrijf ze in een vijzel met een grove binnenkant fijn. Vroeg de overige ingrediënten toe, roer goed en giet de saus in een kom.
Ponzu saus (Maleisië)
Ingrediënten
- 1 dl citroensap
- 1 el rijst- of witte wijnazijnj
- 1 dl sojasaus
- 1 el tamari
- 1½ tl suiker
- ¼ groenteboullonblokje (verkruimeld)
Bereiding
Doe de ingrediënten in een glazen potje met schroefdeksel en schud goed.